Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning vid Göteborgs universitet

Dagens kemikalieanvändning har två sidor: å ena sidan har kemikalier en central betydelse för oss och samhället eftersom de levererar eller underlättar exempelvis hälso- och sjukvård, livsmedelsproduktion, konsumentprodukter och samhällelig infrastruktur. Dessutom sysselsätter kemikalieindustrin i Europa mer än 3 miljoner människor i 83 000 företag. Å andra sidan medför den omfattande produktionen och användningen av kemikalier avsevärda negativa effekter på exponerade ekosystem och deras tjänster som mat, dricksvatten, nedbrytningsprocesser mm vilka mänskligheten är helt beroende av.

Även en så modern lagstiftning som REACH, den europeiska lagstiftningen som gäller även i Sverige, har brister när den bara ser till riskerna från en enskild kemikalie i taget. Detta bygger på idén att miljön är fri från andra kemikalier vilket är en stor förenkling av verkligheten där många kemikalier förekommer samtidigt. Dessutom är effekten av blandningarna vanligen avsevärt mer giftiga än de enskilda kemikalierna då de samverkar i en blandning. Det är därmed inte tillräckligt att bara se till den enskilda kemikaliens användning och hantering hos ett enskilt företag, av en myndighet eller hos en konsument - det är den sammantagna effekten som är avgörande för om vi ska nå en hållbar utveckling eller inte.

FRAM kommer därför arbeta mot att;

1. definiera säkra lokala, regionala och globala gränser för kemiska föroreningar som skyddar ekosystemtjänster mot de sammanlagda effekterna av kemikalieutsläpp och exponering.

2.  utveckla styrmedel för en rättvis fördelning av det tillgängliga utsläppsutrymmet.

3. undersöka hur flexibla och vetenskapligt förankrade hanteringssystem för kemikaler kan etableras i medel- och låginkomstländer.

4. fungera som ett kompetenscenter för undervisning av spridning av nya metoder för kemisk riskbedömning och riskhantering.

Centrumet drivs av en tvärvetenskaplig grupp av miljövetare inom ekotoxikologi, ekologi, miljökemi, livscykel- och miljösystemanalys, miljöekonomi samt miljö- och skatterätt.

Hållbar användning av kemikalier är en global utmaning och FRAMs hemsida är därför uppbyggd på främst engelska och vi hänvisar till denna för mer information. www.fram.gu.se

Kontakta oss gärna för eventuella frågor.

Sidansvarig: Åsa Arrhenius|Sidan uppdaterades: 2017-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://fram.gu.se/svenska/om/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Ffram.gu.se%2FAbout%2F%3Fprint%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2020-08-13