Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemikalier i floder, sjöar och kustområden

Det finns idag en stor skillnad mellan hur man hanterar och bedömer kemikalier, och den vetenskapliga kunskap som finns om kemiska föroreningar i miljön och dess påverkan på människors hälsa.

Kemikalier bedöms ämne för ämne, aktivitet för aktivitet - medan de i verkligheten uppträder som komplexa blandningar i vår miljö. Regleringar saknas - trots vår förhållandevis solida vetenskapliga kunskap om effekterna av dessa kemikaliska cocktails.

Ett stort problem när det gäller dagens system för riskbedömning av kemikalier är att systemet är häpnadsväckande komplext, liksom att det ofta finns motstridiga perspektiv hos olika aktörer.

I det här sammanhanget så kan FRAM:s research spela en viktig roll för att förbättra hanteringen av kemikalier, skapa tydliga metoder för riskbedömning av kemikalieblandningar, klarlägga omfattningen av problemet och förse olika institutioner och samhällen med alternativ för lagstiftning, såväl som instrument för riskbedömning.

Hållbar användning av kemikalier är en global utmaning och därför hänvisar vi främst till den engelska versionen av FRAM:s hemsida www.fram.gu.se.

Följ oss på Twitter

Sidansvarig: Åsa Arrhenius|Sidan uppdaterades: 2019-07-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?