Länkstig

Studie om plastpellets fick internationellt genomslag

FRAM-forskarnas studie om miljontals plastpellets som läcker ut i havet från Stenungsund fick stor spridning, både i Sverige och utomlands. Ett 60-tal kanaler berättade om industrins utsläpp, bland andra Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Sveriges Radio och SVT.

FRAM-forskares studie om miljontals plastpellets som läcker ut i havet från Stenungsund fick stor spridning, både i Sverige och utomlands. Ett 60-tal kanaler berättade om industrins utsläpp, bland andra Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Sveriges Radio och SVT.
 

I början av februari publicerades en undersökning om att miljontals plastpellets läcker ut i havet, från tillverkningsindustrin i Stenungsundsområdet. Syftet med studien var att undersöka hur plastpellets hamnar i miljön och att samtidigt utvärdera tillstånd och lagstiftning för att kontrollera spridningen.

Bakom studien ligger forskarna Therese Karlsson, Lars Arneborg, Göran Broström, Bethanie Carney Almroth, Martin Hassellöv och Lena Gipperth.

– Jag är väldigt positiv till att studien fått så mycket uppmärksamhet. Det är även väldigt roligt att se så mycket engagemang från miljöorganisationer och privatpersoner. Den här sortens spill pågår på många olika platser i världen. Det känns därför optimistiskt att höra att så många ser vikten av att förhindra framtida spill och att både företaget och myndigheter uttalar en stark drivkraft att arbeta aktivt med de här frågorna, säger Therese Karlsson.

Studien har omnämnts i ett 60-tal kanaler, varav flera internationella tidningar (bland annat i Brasilien och Tyskland). I artikeln i Aftonbladet menar Martin Hassellöv att redan befintlig lagstiftning borde skydda mot den här sortens utsläpp, till exempel miljöbalken.
 

– Men den tillämpas helt enkelt inte. Det är först på senaste år som frågan ens har nämnts i tillståndsärendena, säger Martin Hassellöv till Aftonbladet.
 

I artikeln får företaget Borealis även bemöta kritiken:
– Det är bra att det forskas på det här området. Vi jobbar hela tiden med att minimera spill från våra anläggningar, säger Marcus Kierkegaard, chef för bolagets miljö- och säkerhetsavdelning till Aftonbladet.
 

Forskarna hoppas nu att tillsynsmyndigheterna ska börja ta sitt ansvar.
– Jag blev väldigt förvånad när jag insåg att tillsynsmyndigheterna helt verkar ha bortsett från plastutsläppen. Man fokuserar på andra saker. Det är som om problemet inte finns, säger Lena Gipperth till SVT.

Svenska Dagbladet: "Industrin läcker plast i naturen"

Aftonbladet: "Industrin läcker plast i naturen"

Göteborgs-Posten: "Läckage av miljontals plastpellets längs västkusten"

SVT Nyheter Väst: "Industri på Västkusten släpper ut flera ton plast i havet – varje år"

Miljö & Utveckling: "Stora mängder mikroplast läcker från Stenungsund"

Lokaltidningen Stenungsund: "Miljontals plastpellets läcker ut"