Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FRAM - Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning

Välkommen till FRAM - Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning vid Göteborgs universitet.
FRAM är ett tvärvetenskapligt forskningscenter som fokuserar på kemiska blandningar och förorening och dess påverkan på ekosystemtjänster som tillhandahålls av floder, sjöar och kustområden. Centret arbetar i nära samarbete med intressenter från myndigheter, beslutsfattare, industri och civilsamhället.

Idag återfinns hundratals giftiga kemikalier i miljön, i vattendrag och till och med i människans blod. Dagens kemikalieregleringar (t.ex. REACH) tar inte hänsyn till att många kemikalier förekommer samtidigt i naturen och utgår ifrån att det ämne som ska bedömas förekommer ensamt i ett annars orört ekosystem.

Detta är särskilt problematiskt då även låga, individuellt ofarliga, koncentrationer kan bidra till en avsevärd blandnings-effekt när kemikalierna uppträder tillsammans, en så kallad cocktail-effekt. Det är de gemensamma effekterna av kemikalier som är viktiga för att säkerställa en hållbar utveckling.

FRAM-centret drivs av en tvärvetenskaplig grupp av forskare inom ekotoxikologi, ekologi, miljökemi, livscykel- och miljösystemanalys, miljöekonomer samt experter inom miljö- och skatterätt.

Hållbar användning av kemikalier är en global utmaning och därför hänvisar vi främst till den engelska versionen av FRAMs hemsida www.fram.gu.se

Följ oss på Twitter

Sidansvarig: Åsa Arrhenius|Sidan uppdaterades: 2017-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?